Jag älskar att odla en varierad mängd grönsaker, det finns för mycket gott & vackert för att bara välja ett fåtal. Det gör också att du hittar grönsaker under en längre period då skördeutbudet varierar med säsongen.
Hos Grönsakstorpet kan du hitta allt ifrån goda basgrödor som potatis, morötter, rödbetor och lök. Till olika kålsorter som broccoli, grönkål och purpurkål. Jag längtar alltid särskilt mycket efter den krispiga salladen, frilandsgurkan, sockerärter och haricots verts. Inte att förglömma örter, zucchini, mangold m.m.
Blommor är som det lyxiga färgglada godiset, både till naturen och som snittblomma. Jag väljer både att odla blommor för pollinatörers skull & väljer ofta blomsorter som även fungerar som gröngödslingsväxter eller är ätbara. Solrosen är en blomma som går in under alla kategorier och är kanske en av de vackraste?
Utöver solros odlar jag bland annat luktärter, jätteeternell, zinnia, ringblomma och sommaraster.
Jag odlar en liten mängd snittblommor för självplock eller färdiga buketter med inslag av naturen.
Jag har ett kretsloppstänk kring min odling och avtryck på miljön. Det innebär bland annat att jag vid inköp väljer att köpa in närodlat /ekologiskt/KRAV-märkta produkter som fröer, planteringsjord, gödsel m.m. Att handla lokalt är inte bara något jag värdesätter att du som kund gör, utan något jag strävar efter själv vid inköp till Grönsakstorpet.
Odlingarna består av fasta upphöjda bäddar som matas & byggs med organiskt material för att bygga en levande välmående jord. Odlingarna följer en tydlig växtföljd med flera skiften som gör att samma gröda inte odlas i samma jord år efter år utan byter plats. Att följa en tydlig växtföljd förhindrar jordbundna sjukdomar att bryta ut och med ett eget skifte gröngödsel i växtföljden kan jag ge tillbaka näring och organiskt material till bäddarna varje år. En välmående jord ger goda och näringsrika grönsaker - & en överlycklig odlare!
Jag är utbildad personalvetare och har sedan studierna 2014-2017 jobbat med HR (Human Resources), med rekrytering och som konsultchef. Jag är oerhört intresserad av varför människor och grupper fungerar som de gör, är mån om att människor ska må bra på sina jobb. Sociologi är så intressant och en anledning till att jag sökte mig till utbildningen. Jag insåg efter några år att jag inte fick utlopp för många av mina andra egenskaper som drog och slet i mig. Att vara kreativ och jobba med saker som växer, är en sån del av mig som jag inte mår bra av att inte få göra. Till slut sa kroppen ifrån och jag fick börja tänka efter om vad jag egentligen ville göra. En vacker sommardag, helt utan distraktioner slog det ner som en blixt i mig. Jag ville ju bli bonde!
Ni vet när personer frågar på middagar eller när man inte har något annat att prata om - "Om du inte jobbade med det du gjorde, vad skulle du jobba med då?"
Det första jag alltid utbrast vid dessa frågor var just det - bonde!
Det brukade bli lite lättsamma skratt, kanske över att jag lät så säker, kanske över att det låg så långt ifrån vad jag jobbade med just då, eller ja något annat...
Den där sommardagen när jag var som allra tröttast, men också som mest klartänkt så var den tanken om att bli bonde så självklart. Att jag inte förstått det innan. Alla lager av "vad ska andra tycka", att jag ju redan utbildat mig så länge och karriärsklättringen - ja det spelade just då ingen roll och samtidigt all roll. Hur skulle jag ens våga säga till någon att jag ville byta bana?
Eller? Jag vet inte riktigt när intresset för odling började på riktigt. Den resan består av nyfikenhet och att jag testat mig fram. Från att ha sett familj odla när jag var liten, till att fylla lägenheten med krukväxter när jag flyttade hemifrån, till att odla tomater inomhus så att de slog i taket. Främst fick jag möjligheten att odla mat på riktigt när möjligheten kom att renovera ett torp i skogen utanför Fjugesta (Närke) 2017 som skulle bli startskottet. Detta trots den enkla standarden i form av utedass och inget rinnande vatten på vintern, men så drömmigt att bo nära naturen i all sin enkelhet.
Efter den där dagen blev jag väldigt målmedveten att nå min dröm, och oj så glad jag är över det. Det blev min stora drivkraft att må bra och att få jobba med något som legat och grott undermedvetet så länge. Det har varit underbart och läskigt på samma gång!
Vid årskiftet 2019/2020 så startade jag Grönsakstorpet och i februari 2020 började jag läsa Ekologisk odling via Vårdingeby folkhögskola. En genomgående utbildning av odling och trädgård som varit så värdefull och inget jag skulle vilja vara utan. Medan Covid-19 rasade utanför så planerade jag mina nya större odlingar, läste på om grödor, odling, försökte lära mig bokföra och att sätta priser. Undan för undan försvann rädslan för vad andra skulle tycka om mitt vägval. Det var ju inte särskilt kontroversiellt att vilja odla mat om man tänker efter, de flesta i min närhet sa "Ja! Det är ju självklart att du ska göra det, det är ju SÅ du."
& idag 2022, jobbar jag faktiskt med både och (och lite till)! Både med HR, som småskalig grönsaksbonde, fotograf & kreatör! Tänk att man FICK göra allt man tycker om? Det är kanske min finaste och viktigaste lärdom. Nu får jag utlopp för precis hela mig och vet att det är okej att prova nytt!
Under våren 2020 började jag bygga ut köksträdgården som innan bestod av en mindre pallkrageodling. Ett växthus på 10 kvadratmeter kom på plats hösten innan.
Jag bestämde mig för att skapa 100 kvadratmeter ren odlingsyta framför torpet med upphöjda bäddar byggda med lasagnemetoden. Det går ut på att du först lägger ett lager kartong eller tidning rakt på gräsmattan, häller på kolrikt organiskt material som hö, skrufs från trädgården, löv m.m. Därefter lägger du på kväveriktg gödsel av något slag. Jag fick hämta hästgödsel från min fina vän och tidigare chef i närheten. Alla lager toppas sedan med jord och kan odlas på direkt samma säsong. Under sommaren bryts materialet ner, gräset och ogräset förmultnar och blir till den finaste av jord. Jag är väldigt glad att jag valde den här metoden och fick hjälp med kompletterande matjord från en granne i byn med KRAV-märkt gård där kor trampat fritt och gödslat med tiden.
Den där första säsongen 2020, den gick ju faktiskt bra. När bäddarna var klara, sådder sådda, plantor utplanterade och allting bara skulle växa sig stort. Då gick det av bara farten och jag fick snabbt plocka ihop grönsakspåsar, skapa tillfällen att möta er som betyder allt i det jag gör. Att få dela skörden med människor från det här länet är så otroligt givande och fint. Jag älskar att få lära mig lika mycket av dem som jag kanske kan ge tillbaka i grönsaker eller att visa hur olika grönsaker växer när man odlar dem.
En helt ny värld öppnade också upp sig när jag började inse att det fanns fler som jag! Till och med nära där jag bor. Det finns så många gömda skatter, småskaliga bönder, förädlare, odlingskunniga där ute som alla gör det möjligt att jag själv kan hålla på.
Tänka sig vad fint det kunde bli och fortsätter bli på den här resan med Grönsakstorpet. Jag är så glad att du som läser faktiskt gör det, stöttar genom att handla av mig eller andra småskaliga bönder, delar och peppar i inlägg på Facebook & Instagram. Det betyder massor!
Jo den här bonden träffade ju kärleken i en skogsbonde från Västergötland vilket tog resan i en ny riktning. Vintern 2023 flyttade jag och Grönsakstorpet ner till Ulricehamn där vi nu bygger upp en ny odling på en helt ny plats. Här bygger vi upp en ny odlingsyta och snickrar en försäljningsvagn att handla från, samt mycket mer! Du kan följa allt vi bygger upp och jobbar med på @gronsakstorpet på Instagram eller Facebook.
Följ gärna mig & Grönsakstorpet där så fortsätter vi resan.
Hoppas vi ses i sommar! /Agnes Parbratt, Grönsakstorpet